Tips om hästventilation

Jag är ofta ute i häststallar med dålig ventilation. Det vanligaste är att det nästan saknas ventilation. Det beror nog på att de flesta inte tänker på hur mycket större ventilationsbehov en häst har än en människa. En häst behöver lika mycket ventilation som 6-8 människor. Tänk om 6-8 människor skulle övernatta i varje box i stallet. Hur fräscht skulle det då vara nästa morgon?

Ett annat vanligt problem är att man sätter in människoventilation i häststallar. Det blir ofta dyrt både vid installation och drift och dessutom fungerar det inte alls!

Människor vill ha varmt inne och behöver inte så mycket ventilation. Människoventilation är därför gjord för ett fast flöde med förvärmd luft och att man reglerar inomhustemperaturen med hjälp av värmen.

Hästar vill ha svalt i stallet och avger själva mycket värme. De behöver därför svalkning. De skall absolut inte ha förvärmd luft. När det är varmt ute behövs mycket sval uteluft för att kyla stallet. När det blir kallare räcker det med ett mindre flöde. Luftflödet behöver därför hela tiden regleras efter utomhustemperaturen. Tillskottsvärme kan behövas en kort tid på vintern när det är som kallast.

Jag har skrivit ihop nägra sidor om vad man bär tänka på när det gäller stallventilation. Öppna dokument

Publicerad i Uncategorized